Skip to main content

Asterix på Kybernetisk fagdag

By 07/11/2014april 7th, 2015Robotikk
Instituttleder Morten Breivik overrekker prisen for beste poster ved Kybernetisk Fagdag til Trygve Utstumo. (Foto: Institutt for Teknisk Kybernetikk)

Institutt for Teknisk Kybernetikk feiret 60 år 9. november 2014, og markerte dagen med Kybernetisk fagdag og festaften. Trygve Utstumo ved Adigo fikk tildelt prisen for beste poster under fagdagen for sin presentasjon av Asterix prosjektet.

Institutt for Teknisk Kybernetikk ble startet av Jens Glad Balchen i 1954, og i høst markerte NTNU instituttets 60-årsdag med Kybernetisk fagdag og festaften. Adigo har et nært forhold til Teknisk kybernetikk og fire av våre ingeniører har sin utdanning fra instituttet.

Under Kybernetisk Fagdag presenterte Trygve og Adigo prosjektet Asterix med en poster. Under avslutningen ble vi tildelt prisen for “Beste poster ved Kybernetisk fagdag”.

I Asterix-prosjektet utvikler Adigo en robot for automatisk gjenkjenning og presisjonsprøyting av ugress i radkulturer. Roboten kjører sakte over såbeddet, og har et Asterix-system for hver planterad. Roboten tar kontinuerlig bilder av planteraden og bruker maskinsyn for å skille ugress og nytteplante. Like bak kameraet har roboten en rekke med små dyser som kontrolleres hver for seg. Slik kan Asterix presist skyte enkeltdråper med sprøytemiddel direkte på ugressbladene, uten å treffe nytteplanten.

Asterix-prosjektet involverer forskning og utvikling både innenfor robotikk, navigasjon, fluiddynamikk, maskinsyn og mekanisk design. Samtidig som det er mye aktivitet i Adigo på prosjektet, driver vi et forskningsprosjekt støttet av Forskningsrådet sammen med Bioforsk og Norsk Landbruksrådgivning. Trygve Utstumo tar Nærings-PhD ved Teknisk Kybernetikk med Proffessor Tommy Gravdahl som hovedveileder.